ACS första årskonferens visar stor bredd

Vätgasflyg, cybersäkerhet, rymd och samverkan var i fokus på Aerospace Cluster Swedens första årskonferens som gick av stapeln den 10 mars 2021. Konferensen lockade ett 40-tal deltagare från flera olika företag inom flyg- och rymdbranschen, och är ett event som kommer fortsätta ske årligen.

Dagen startade med att Björn Fehrm, Aeronautical and Economic Analyst på Leeham News and Analysis, berättade om olika alternativ för att minska emissionerna för det kommersiella civila flyget.

– Har vi ett problem? Vi har definitivt ett problem som behöver lösas, inledde Björn sin presentation. Det som har en chans att fungera såväl ekonomiskt som ur ett miljöperspektiv är alternativa bränslen i kombination med vätgas. Vätgas fungerar perfekt när det gäller jetmotorer och kan dessutom transportera energi.

Björn och avslutade med att poängtera vikten av att samarbeta med bilindustrin och rymdindustrin, som redan kommit långt i frågan om vätgastankar.

Göran Berlemo, Olle Persson och Leif Johansson från ACS sammanfattade hur pandemin har påverkat flygbranschen och gav oss en uppdatering om vad som sker i ACS nu och framöver.

”If you think education is expensive, try ignorance”

Med detta citat började Sofia Lundqvist, projektledare Cyber Security på Linköpings Science Park sin presentation om cybersäkerhet – vad det innebär och hur det påverkar oss. Efter lunch var det dags för Josef Fleischmann från Isar Aerospace att berätta om företagets resa som tog sin början i en studenttävling anordnad av Elon Musk.

– Idag är det inte bara stora företag som kan bygga satelliter, utan även mindre företag och startups har den möjligheten. Det gör att marknaden har exploderat, sammanfattade Josef sin bild av hur satellitmarknaden ser ut idag.
Under dagen fick vi även ta del av pitchar från AIT, Brogren Industries, Carmenta, Finepart, Kyocera, Quintus och Spacemetric – alla medlemmar i ACS. Pitcharna visade på en stor bredd inom klustret och flera möjliga samarbeten framåt.

Presentationerna från konferensen finner du nedan.

 

ACS Årskonferens skärmklipp

 

Presentationer

Introduktion & vad händer i ACS? – Göran Berlemo, Olle Persson och Leif Johansson

Sustainable Air Transport – Björn Fehrm, Leeham News and Analysis