Här är Saabs nya flygplan

På tisdagen premiärvisades för första gången det nya skolflygplan som Saab och Boeing gemensamt har utvecklat.

Klockan 17.00 svensk tid inleddes den så kallade roll out-ceremonien i St Louis i Missouri i USA. Corren kommer under kvällen att söka kommentarer från företrädare för Saab som deltar i ceremonin.

För Saab innebär samarbetet en möjlighet att slå sig in på den amerikanska marknaden för militära flygplan – något som förmodligen varit otänkbart om inte Saab börjat samarbeta med en etablerad amerikansk tillverkare som Boeing.

Saabs verksamhetschef i USA, Eddy de la Motte, sade i en intervju i Corren att det finns förhoppningar om att sälja cirka 2 000 skolflygplan på den globala marknaden. I ett första skede förväntas dock det amerikanska flygvapnet beställa 350 flygplan. Ett beslut förväntas nästa år. Saab och Boeing tävlar mot flera andra amerikanska tillverkare, bland dem Northrop Grumman och Lockheed Martin. Det sistnämnda företaget tillverkar redan de moderna amerikanska stridsflygplanen F-22 och F-35.

Tisdagens ceremoni i St Louis första gången på närmare tre decennier som Saab presenterar ett helt nytt, militärt flygplan.

Läs mer på Affärsliv.com!