Stopp 12 – RUAG Space

Längs med Råbergaleden görs nästa stopp hos RUAG Space. Här samtalar jag med Jörgen Remmelg, verksamhetschef, om satelliter, omloppsbanor, ekvator och jordrotation. Jag tar del av hisnande fakta såsom att geostationära satelliter placeras på ca 36 000 kilometers höjd – att jämföra med ett kommersiellt passagerarplan som rör sig på ca 10-12 000 meters höjd. PÅ RUAG Space är man alltså van vid att sikta högt. I Linköping är man ca 90 personer som koncentrerar sig på satellitstrukturer, separationssystem och styrsystem. Jag får se några satellitpjäser som är under montering – otroligt fascinerande! I receptionen finns långa rör med olikfärgade bollar, en boll för varje uppskjutning som man är delaktig i, det har blivit ett antal genom åren. Hade jag varit student hade jag hållit utkik efter nästa omgång av Brains@RUAG – ett intressant och spännande rekryteringskoncept. Efter dagens besök hos RUAG Space känns det som att ha tagit ett steg närmare rymden!