Ny medlem i klustret – En specialist på kalibrering

Om namnet känns bekant så var Peter tidigare VD för Industrikompetens i Linköping som också är en medlem i Aerospace Cluster Sweden.

– Flyget och i synnerhet Saab är viktiga kunder för våra svenska bolag Exova Metech och Exova Material Technology, säger Peter Engberg.

Bolagen tillför nyckelkompetenser vid utveckling och tillverkning inom flygets område.
Exova Metech utför spårbar kalibrering under ackreditering i egna laboratorier och hos kunder av fler storheter än någon annan aktör i Norden. På programmet står allt från elektriska storheter, temperatur och gasflöde till kalibrering av utrustning för avancerad mätning av ljud och ljus.
Systerbolaget Exova Material Technology arbetar med provning av olika material, vätskor och gaser.

– Provning och kalibrering är våra kärnkompetenser. Uppdragsgivarna kan fokusera på vad de är bäst på, säger Peter Engberg.

Med Exova som medlem får klustret även tillgång till ett internationellt nätverk. Koncernen har verksamhet på ett 30-tal platser i åtta länder med den svenska basen i Linköping.
Peter Engberg ser stora fördelar med flyg- och rymdklustret. De uppenbara är att det blir enklare att göra affärer med varandra och tillsammans. Samarbetet öppnar även dörrar som är stängda för enskilda företag.

– Tillsammans kan vi söka finansiering från EU:s innovationsfonder och tillväxtmedel från Vinnova, ger han som exempel.

Aerospace Cluster Sweden har idag drygt 50 medlemmar. Flertalet finns i Linköping med omnejd, men klustret välkomnar företag och organisationer från hela Sverige.