Linköping i rymden under 48 timmar

Under 48 timmar i slutet av april var Linköping uppkopplat mot NASA. Då avgjordes årets Space Apps Challange med Aerospace Cluster Sweden som en av sponsorerna. Tre team tävlade mot 9 000 andra spridda över hela världen. Uppdraget var att under ett hackathon som pågick i två dygn skapa en app.

I Linköping blev resultatet tre riktigt bra applikationer. En av dem var lokal för Linköping och kunde därför inte gå vidare till final. Det gjorde de två andra.

Tävlingens arrangeras av den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA, som delar ut licenser till arrangörer i varje land. I år var det bara Linköping som hade licens.

Uppgiften är att skapa appar med anknytning till flyg och rymd.

– Det är knappt någon begränsning eftersom GPS används i alla typer av applikationer, säger Alin Mechenici som var arrangör i Linköping.

Apparna som utvecklades i Linköping under Hackathon och går vidare till final är:

  • Health Check. Med hjälp av olika mätdata om luftkvalitet indikerar appen hur hälsosam platsen är där man befinner sig. Till exempel kan den varna asmatiker för hälsovådliga miljöer. Den blev även publikens val.
  • Immerse World. Teamet som kallar sig Linfun utvecklade ett spel tänkt att sysselsätta framtida astronauter på väg mot t ex Mars. Det är en virtuell miljö som bygger på satellitdata om liv i djuphaven.

Linköping blir arrangör av Space Apps Challange även 2017. Redan nu söker man sponsorer och partners för ett hackathon som kan sätta flyghuvudstaden Linköping på kartan i hela världen, eller rättare sagt i varje telefon och surfplatta.

Mer information finns på www.navita.space.