Flyg till Almedalen med Linköpings eget flygbolag

Linköping har ett eget flygbolag som få känner till.
Det heter Saab Flight Operations och flyger dagligen till och från Visby under Almedalsveckan.

– Företag, myndigheter, föreningar och privatpersoner är välkomna att anlita oss, säger Ola Rignell som är ansvarig för verksamheten.

Saab Flight Operations har flygbolagstillstånd sedan i augusti 2013. Flottan består av tre plan: Saab 2000, Saab 340 och Gulfstream G550. På ingående är ytterligare en långfärdsmaskin, en Bombardier Global 6000.

– Vi har tillstånd att flyga passagerare, gods och även farligt gods, berättar Ola Rignell.

Största planet är den egna produkten Saab 2000 med plats för 50 passagerare och en räckvidd som gör det möjligt att flyga från Linköping till Rom utan mellanlandning.
Även inom Sverige flyger man långt. En återkommande uppdragsgivare är LHC som anlitar Saab Flight Operations vid långväga bortamatcher. Även konkurrentlag som Växjö, Brynäs och Skellefteå finns på kundlistan. Andra återkommande kunder är företag i Investor-sfären som äger Saab.

– Alla är välkomna, även privatpersoner, påpekar Ola Rignell.

Flexibilitet är den stora fördelen. Kunden bestämmer vart och när planet ska flyga. Inredningen kan förändras beroende på uppdrag, t ex för snabba godstransporter eller med så kalla clubseating för att spara tid genom att hålla möten och konferenser under resan.
Under Almedalsveckan i Visby från söndag 28 juni till fredag 3 juli flyger Saab Flight Operations dagligen från Västerås och Linköping till Visby. Den som vill vara med på flygdagen Aerospace Almedalen torsdag 2 juli kan resa från Linköping halv åtta på morgonen och vara framme 30 minuter senare. Flyget går tillbaka 21:30 med ankomst på Linköping City Airport kl 22:00.

För tidtabell och biljetter, se almedalsflyget.se.