Dörren för samarbetsprojekt står öppen till den 30 november

Stora möjligheter för samarbete inom flygets och rymdens områden. Det är slutsatsen av en resa till Brasilien i slutet av maj som arrangerades av den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
– Vi hittade flera möjliga samarbeten, säger Wajahat Ali från Linköpingsbaserade Sparv Embedded.

Sparv Embedded utvecklar system och radiolänkar för luftburna mätningar. Än så länge används tekniken mest ombord på ballonger, men traditionellt flyg och UAV är två utvecklingsområden.

– Vår teknik möttes av stort intresse och vi fick kontakter att gå vidare med, säger Wajahat Ali.

Arrangör på plats var Senai, som är Vinnovas motsvarighet i Brasilien. De öppnade många dörrar till potentiella samarbeten. Bland annat besöktes det brasilianska flygklustret i Sao Jose dos Campos.

Resan avslutades med en workshop i Sao Paolo med ett 90-tal deltagare, varav en tredjedel från Sverige. Flera möjliga samarbeten identifierades. Ett exempel är ett institut för laserforskning som söker samarbeten kring mikrobearbetning, additiv tillverkning med metaller, laserteknik för struktur och funktion m.m. Ett annat är företaget Orbital som utvecklar och tillverkar utrustning för användning ombord på satelliter.

Vinnova har ett antal utlysningar för finansiering på förmånliga villkor av samarbetsprojekt med Brasilien. De är öppna fram till den 30 november.

– Vi kommer definitivt att jobba vidare med Brasilien, säger Wajahat Ali.

Sparv Embedded är medlem i Aerospace Cluster Sweden. Klustret representerades under resan av verksamhetsledaren Anna Rehncrona, som har mer information om möjligheter till samarbete och till bidrag till projekt.