Utvecklingen av ACS verksamhet drivs normalt som projekt. Nedan hittar du kortare information om pågående eller genomförda projekt. En viktig och återkommande finansiär till projekten är den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden men också tex regioner, kommuner och näringsliv. Du hittar en länk till de olika projektens finansiärer nedan. Vill du veta mer om våra projekt så tveka inte att kontakta oss.
Projektet tar avstamp i antagandet att det finns stora möjligheter till ökat deltagande av svenska företag i den globala flygrelaterade marknaden. Denna potential, i ökat antal företag, plus ett hållbarhetsinriktat arbete kommer långsiktigt, förutom ökad svensk omsättning, leda till ökad innovationstakt och reseliens inom flygbranschen i Sverige och globalt.
Arbetet i projektet kommer baseras på samverkan mellan olika aktörer. Samverkan bygger på tillit mellan aktörerna och denna byggs med hjälp av aktiviteterna i delar av projektets föreslagna arbetspaket. Andra arbetspaket syftar till att bredda kontaktbasen för intresserade företag. Det kan gälla kontakter med andra företag, med akademi och/eller andra personkategorier.
Parterna i projektet är spridda över Sverige, från Kiruna i norr till Trollhättan i sydväst och Linköping i öster. Detta ger en bra möjlighet att fånga och skapa intresse från företag stora som små, organisationer och människor över hela Sverige. Parterna utgör också de regionala noderna i Aerospace Cluster Sweden som kommer att stå för projektledning och koordinering av projektets aktiviteter.
Projektet består av fem aktiva arbetspaket plus ett arbetspaket för projektledning, administration och kommunikation.
Projektet syftar till att korta ledtiden från ide till kommersialiserad innovation inom flyg och rymdbranschen för att på så sätt bidra till snabbare omställning. Metoden för att åstadkomma den kortare ledtiden är ökad samverkan mellan inblandade aktörer som små och medelstora företag (SMF), stora företag, akademi och institut.
Det eftersträvade övergripande resultatet av projektet är att identifiera, utvärdera och implementera arbetssätt och processer som bidrar till ökad samverkan inom den svenska flyg- och rymdbranschen.
Projektägare och projektledare.
Innovatum Science Park vill med utgångspunkt i engagemang för andras utveckling vara en kraft för näringslivets omställning. Innovatum Science Park bygger sitt arbete på att skapa samverkan mellan företag, organisationer och akademi som vill delta i arbete för innovation och omställning.
Arbetet inom Innovatum Science Park är uppdelat i tre utmaningsområden: Blå näringar, Hållbar Energi och Hållbar Industri och en startupverksamhet. Inom Hållbar Industri finns bla verksamhetsledningen för Produktionstekniskt Centrum (PTC) och ACS västra nod. Innovatum Science Park har under 10-talet år jobbat nära tillverkningsindustri i Västra Götaland med koppling till aerospace. Inom startupverksamheten har också ett antal företag med aerospacekoppling deltagit i Innovatums inkubator. Startupföretag och SMF med koppling till Innovatum Science Park har varit direkt eller indirekt aktiva i tidigare Innovair-projekt.
Linköping Science Park utgör en oberoende arena för utvecklings- och innovationsprocesser som omfattar näringsliv, akademi, samhälle och medborgare. Linköping Science Parks roll är att vara en marknadskompletterande aktör som faciliterar, driver på och matchar bolag med varandra, offentliga sektors utmaningar och akademins spetskompetens. En viktig förutsättning för utvecklingen av Linköping Science Park har varit SAAB och dess världsledande satsningar inom flygindustri som får spillover effekter på hela näringslivet.
Linköping Science Park har i dagsläget 23 anställda med bred kompetens inom affärsutveckling, kommunikation, entreprenörskap, talangförsörjning, internationalisering, AI, IoT och cybersäkerhet. Linköping Science Park har med sitt nätverk och sin verksamhet hög kapacitet för att ta ansvar för att leverera effekt och resultat som ansvarig för Östra Noden inom ACS.
Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år samt är 1840 anställda och har 17670 studenter.
I universitets huvudstrategier utgör samverkan och samarbete viktiga ingredienser. Inom universitet finns en särskild formad organisationsstruktur, Centrumbildningar, för nära samverkan mellan universitetet och externa parter inom näringsliv och offentlig sektor. Syftet är att utveckla och nyttiggöra kompetens inom ett visst verksamhetsområde genom forsknings- eller utvecklingsprojekt.
Inom universitet finns ca 20 centrumbildningar, flera av dessa med kopplingar till verksamheten inom det föreslagna projektet. Dessa är tex:
Luleå Tekniska Universitet har bla genom sin centrumbildning för rymdteknik både kapacitet och kunnande gällande flygande farkoster och bemannar den Norra noden inom ACS.
Projektet finansieras av:
Projektet syftar till att korta ledtiden från ide till kommersialiserad innovation inom flyg och rymdbranschen för att på så sätt bidra till snabbare omställning. Metoden för att åstadkomma den kortare ledtiden är ökad samverkan mellan inblandade aktörer som små och medelstora företag (SMF), stora företag, akademi och institut.
Det eftersträvade övergripande resultatet av projektet är att identifiera, utvärdera och implementera arbetssätt och processer som bidrar till ökad samverkan inom den svenska flyg- och rymdbranschen
Projektet bygger på 5 arbetspaket:
Aktiviteter riktade mot dessa behov kommer bidra till företagens möjligheter att göra nya affärer både nationellt och internationellt.
Projektet finansieras av:
Rymd för Innovation Tillväxt är ett brett förankrat, nära partnerskap mellan akademi och industri samt offentlig sektor för att skapa tillväxt och stärka Sveriges position inom den globala rymdsektorn. Initiativet startade 2015 och innevarande projekt avslutas hösten 2023.
Projektet driver ett stort antal aktiviteter med det övergripande syftet att förenkla innovation och samarbete i rymdsektorn. Arbetet delas in i fyra områden:
RIT2021 är ett regionalt utvecklingsprojekt som drivs av Luleå tekniska universitet, LTU Business, IRF och Arctic Business, med stöd från OHB Sweden, SSC, GKN Aerospace, Region Norrbotten, Kiruna Kommun, Luleå Kommun, Sparbanken Nord och EU.
Över 200 organisationer har medverkat i projektet och hundratals nya affärskontakter har skapats – se filmen RIT by numbers som visar det fina utfallet av projektet.
Partners och finansiärer för RIT hittar du här: Partners – RIT (ritspace.se)
Syftet med projektet ACS Boost är att förstärka och vidareutveckla det arbete som gjordes inom SVIFFT. Projektets arbetspaket innehåller aktiviteter som har tagits fram tillsammans med ACS medlemmar under ett flertal seminarier och workshops. Projektet utgår från tre principiella behov för att utveckla konkurrenskraften hos företag och organisationer inom ACS:
Aktiviteter riktade mot dessa behov kommer bidra till företagens möjligheter att göra nya affärer både nationellt och internationellt.
Projektet finansieras av:
Projektets långsiktiga mål är att lyfta svensk Flyg- och rymdteknik till ett nationellt styrkeområde med hög internationell konkurrenskraft som skapar nya affärer för en större bredd av svenska företag än i dagsläget via ett nationellt övergripande flyg- och rymdkluster. Efter projektets slut skall minst 80 företag och 2 universitet inom Västra Götalandsregionen och region Östergötland delta i ett nationellt klustersamarbete för flyg- och rymdteknik. En tredjedel av dessa har vid projektets slut utvecklat nya innovationer och affärer med tydligt miljöfokus som resultat. Fokus är på små och medelstora företag (SMF) i samverkan med de större.
Projektteamet består av representanter från Regionerna i Östra och Västra Sverige och leds av Aerospace Cluster Sweden och Innovatum AB med RISE SICOMP och RISE IVF som ledare för produktionsarenorna för kompositmaterial (Compraser Labs) respektive metalliska material, (PTC, Produktionstekniskt Centrum).
Aktiviteterna fokuserar på samverkan mellan företag och organisationer och etablering av ett nationellt flyg- och rymdkluster där företag, klusterledare och forskare vid produktionsarenorna engageras i gemensamma workshoppar, mässor och affärsprojekt och tar forskningsresultat till marknaden. Som stöd etableras ett ”virtuellt projektrum” för effektiv samverkan över landet och så kallat ”SMF automationslabb” på arenorna för att nyttjas av företag och forskare i innovationsprocesserna.
Projektet finansieras av: