Nyhetsbrev 1, 2018

Hej!

Nytt år och nya möjligheter!

Det händer en hel del inom ACS och SVIFFT-projektet och nedan finns en del av det omnämnt.

Vi har blivit med kommunikatör och Filippa Bohlin kommer att se till så att vi får en bättre kommunikation framöver. Vi kommer att lägga upp mera information och nyheter på vår hemsida www.aerospaceclustersweden.com så ta som vana att gå in och titta där med jämna mellanrum. Redan nu kan ni se inslaget från när Leif Johansson deltog på Elmia Subcontractor.

SVIFFTs första år

2017 var första året av tre för SVIFFT-projektet där vi ska vi skapa formerna för framtidens flyg- och rymdbransch i Sverige. I SVIFFT ingår bl a tre viktiga delar med Samverkan, Koppling FoU – innovation – affär, Produktionsarenor.

Ambitionen är att ACS ska omfatta flyg- och rymdbranschen i hela Sverige och nu växer vi i norr. 8-9 maj är det dags för invigning av ACS Norra nod. Mera information kommer på hemsidan inom kort.

Medlemsgodkännande för ACS Ek.för

Nu är det nära med utskicket för medlemsgodkännande för Aerospace Cluster Sweden ekonomisk förening där vi vill knyta er som medlemmar närmare till ACS. I samband med detta kommer vi även att samla in information om er medlemmar som vi kommer att publicera på vår hemsida. Detta gör det lättare för oss att sprida information inom olika intresseområden samt för er som medlemmar att hitta varandra för att kunna ta kontakt och förhoppningsvis skapa samverkan.

Till nytta för medlemmarna

Medlemsnytta är väldigt viktigt när det gäller att skapa ett kluster som håller över tid. Inom ACS har vi tankar och idéer om vad det innebär men vi behöver dialogen med er för att det ska fungera.

Vad vill ni få ut av ACS? Seminarier, workshops mm inom vilka områden? Besök, matchmaking etc vid flyg- och rymdmässor nationellt och internationellt? Utbildningsbehov? Om flera företag har samma behov kan vi hjälpa till med att ta fram en utbildning via ACS.
Hör gärna av er till mig eller Leif Johansson med era tankar, idéer och funderingar.

Länk till Innovair nyhetsbrev Q4 2017 hittar ni här 

En del av det som är på gång. Hör av er om ni vill få mera information:

 • Kickstart digitalisering kickstartdigi.se är ett projekt som finansieras av TVV med syfte att stärka digitaliseringen och konkurrenskraften för små och medelstora företag. Finns det intresse från er så är vår ambition att ordna ett/flera informationsmöten för flyg- och rymdbranschen för att ni ska kunna bilda er en uppfattning om ni vill delta. Hör av er om ni är intresserade!
 • 20 mars arrangerar Swerea IVF i Mölndal årets Digi Demo Day, en inspirationsdag för produktionsansvariga inom svensk industri med demonstrationer och diskussioner kring digitaliserade produktionsflöden vid hybridfogning
 • 26 mars arrangerar Innovair/SMF Flyg ett seminarie på Innovatum i Trollhättan. ”Save the date” mera information kommer.
 • 28-29 mars genomförs Paris Space Week paris-space-week.com
 • 10-12 april genomförs Aircraft Interior Expo (AIX) i Hamburg aircraftinteriorsexpo.com
 • 16-20 april genomförs Aerospace Week i Montréal aeromontreal.ca/international-aerospace-week-montreal-2018 European Aerospace Cluster Partnership (EACP) kommer att vara på plats och det finns möjlighet för medlemmar i ACS att delta i de aktiviteter som genomförs via anmälan på www.eventbrite.de/e/delegation-visit-for-research-institutions-and-companies-to-international-aerospace-week-montreal-registration-42741253239
 • 17 april arrangerar Swerea IVF i Mölndal Open Technology Day 2018 inom automation och digitalisering i framtidens tillverkning
 • 25-29 april genomförs ILA Berlin ila-berlin.de/en I International Supplier Center ISC finns det möjlighet att presentera sitt företag och delta i ”matchmaking” mm www.ila-berlin.de/en/topics/supplier Finns det intresse inom ACS så ska vi försöka koordinera ett besök på ILA. Hör av er asap om intresse finns.
 • 27 april genomförs ”Space for Climate and Smart Mobility 2018” i Paris. https://scsm2018.converve.com
  3-4 maj genomförs ”1st Workshop on Technological Convergence in Santa Catarina for the Aeronautical Sector” i Brasilien.
 • 26-28 juni genomförs Toulouse Space Show toulousespaceshow.eu

Hälsningar Göran